17 + 1 facts για τους υπολογιστές και όχι μόνο…

17+1 Northwind

1: Ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής ονομαζόταν ENIAC. Ζύγιζε περισσότερο από 27 τόνους, καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα και κατανάλωνε 140 κιλοβάτ ισχύ. Ο προγραμματισμός του ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) γινόταν με το χέρι, ανοιγοκλείνοντας διακόπτες και βραχυκυκλώνοντας τις υποδοχές με συνδετικά καλώδια.

ENIAC

2: To 1964 o Doug Engel Bart εφευρίσκει το ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ήταν ξύλινο και διέθετε στο κάτω μέρος δυο μεταλλικούς τροχούς για να εξομοιώνει τις δυο βασικές κινήσεις, κάθετα και οριζόντια.

Πρώτο ποντίκι

3: Στα μέσα της δεκαετίας του 50′ η IBM αποκαλύπτει τον πρώτο σκληρό δίσκο. Είχε το μέγεθος ενός καναπέ και ζύγιζε περισσότερο από 1 τόνο. Μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις 5MB δεδομένων ή αλλιώς ένα τραγούδι mp3. Εσείς ποιο τραγούδι θα διαλέγατε?

Πρώτος σκληρός δίσκος

4: Ένας άνθρωπος υπό κανονικές συνθήκες ανοιγοκλείνει τα μάτια του 20 φορές το λεπτό. Όταν βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μόλις 7.

5: Tο 1980 η IBM παρουσιάζει τον πρώτο σκληρό δίσκο που σπάει το φράγμα του 1GB. Ο IBM3380 ζύγιζε 250 κιλά και κόστιζε 81.000 δολάρια ενώ η αποθηκευτική του δύναμη άγγιζε τα 2,52GB.

IBM3380

6: Περίπου το 8% των χρημάτων σε όλο τον κόσμο έχουν φυσική υπόσταση. Το υπόλοιπο 92% υπάρχει μόνο σε υπολογιστική μορφή.

Physical money

7: Περισσότερο από 5000 νέοι ιοί κυκλοφορούν κάθε μήνα στον κόσμο του διαδικτύου.

internet virus

8: Περισσότερο από το 80% των mail που στέλνονται σε καθημερινή βάση είναι ‘Spam Mails’.

soam mail

9: Περίπου το 20% των ιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προέρχονται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

ransomware gang

10: Η Σουηδία είναι η χώρα με τους περισσότερους χρήστες ίντερνετ με το ποσοστό να φτάνει το 95% του πληθυσμού της. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ταχύτερο ίντερνετ παρέχει η Νορβηγία με μέση ταχύτητα τα 20Mbps και ακολουθεί η Σουηδία με 19,7Mbps.

11: Το ‘www.symbolics.com’ ήταν το πρώτο όνομα ‘Domain’το οποίο καταχωρήθηκε το 1985. Σήμερα εντοπίζονται περισσότερα από 340 εκατομμύρια Domains.

Domain

12: Τι κοινό έχει η Microsoft, η HP και η Apple? Γεννήθηκαν και οι τρείς σε ένα γκαράζ!

Microsoft
Paul Allen και Bill Gates. Οι ιδρυτές της Microsoft.
HP
Hewlett και Packard. Οι ιδρυτές της HP.
Apple
Steve Jobs. Ο ιδρυτής της Apple

13: Τα 2/3 των Αμερικανών σερφάρουν στο διαδίκτυο τουλάχιστον 3 ώρες την μέρα.

14: To πρώτο mail στάλθηκε το 1971 από τον Ray Tomilson, μηχανικό στην εταιρία υπολογιστών Bolt Beranek & Newman.

Πρώτο email

15: Ο πρώτος ιός υπολογιστή ήταν ο ‘Creeper’, ένα πειραματικό αυτοαναπαραγόμενο πρόγραμμα γραμμένο από τον Bob Thomas το 1971.

Creeper

16: Καθημερινά εκτελούνται 5,6 δισεκατομμύρια Google searches

Google

17: Το γνωστό σε όλους μας ασύρματο ίντερνετ (wireless) δεν ονομαζόταν πάντα έτσι. Παλιότερα το συναντούσαμε ως WaveLAN, FlankSpeed, DragonFly, WECA και ΙΕΕ802.11b.

Wavelan

18: H Northwind ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2003 ως εταιρία “παροχής υπηρεσιών Internet” και το 2005 μετασχηματίστηκε σε αμιγώς εταιρία ανάκτησης δεδομένων. Έκτοτε, αποτελεί την #1 επιλογή για ανάκτηση δεδομένων στην Ελλάδα, έχει περισσότερους από 20.000 πελάτες, έχει επιτύχει σημαντικές παγκόσμιες καινοτομίες στην ανάκτηση δεδομένων (όπως η ανάκτηση των Sandforce SSD, η αποκρυπτογράφηση δεκάδων στελεχών Ransomware, η πρωτοπορία στην ανάκτηση δίσκων με SM2258XT & SM2259XT και πολλές άλλες), έχει τιμηθεί για την συνεισφορά της στον πόλεμο κατά του Ransomware με την είσοδό της στην κοινοπραξία NoMoreRansom!, ενώ ετοιμάζονται παραρτήματα στη Σουηδία και στην Αμερική!

Northwind