Απίστευτο! Νέα εμφάνιση του “ιού της αστυνομίας”, πιο εξελιγμένη

Εξακολουθεί να κυκλοφορεί εκεί έξω…

ιος αστυνομίας

Επανεμφάνιση του “ιού της αστυνομίας” του οποίου το κόλπο υπάρχει από το 2006. Ίσως και νωρίτερα.
Συνοπτικά, το θύμα έκανε κλικ εκεί που … δεν έπρεπε με αποτέλεσμα να μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλείδωνε τον Η/Υ και ζητούσε χρήματα για να τον ξεκλειδώσει.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και τα θύματα που έπεφταν στην παγίδα είτε έχαναν τα χρήματά τους σε προπληρωμένες κάρτες, είτε -ακόμα χειρότερα- η πιστωτική κάρτα τους κάρτα γινόταν χρήσιμη για τους επιτήδειους για όλων των ειδών τις παράνομες δραστηριότητες.

Με τα χρόνια, η απάτη εξελίχθηκε. Οι απατεώνες δελέαζαν τα υποψήφια θύματά τους προβάλλοντας το όνομα του Η/Υ (το οποίο αλίευαν μέσω του κακόβουλου λογισμικού), το όνομα χρήστη, ενώ φτάσαμε σε σημείο να ενεργοποιούν την κάμερα του Η/Υ, να τραβούν εικόνες του θύματος και να τις παρουσιάζουν ως … πειστήριο ότι ξέρουν επακριβώς ποιο είναι το θύμα και τι κάνει. Φυσικά, μετά ήταν εύκολο να κατηγορήσουν το θύμα ότι παρακολουθούσε πορνό, ότι διακινούσε παιδική πορνογραφία κλπ κλπ και ενημέρωναν πως απαιτούνταν συγκεκριμένο ποσό για να “αποσυρθούν οι κατηγορίες” εις βάρος του.
Όσο … απλοϊκό και αν ακούγεται, οι συγκεκριμένοι ιοί έκαναν πάταγο και οι επιτήδειοι θησαύρισαν.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει βγάλει μέσω της Δ.Η.Ε. δεκάδες ανακοινώσεις για το θέμα. Ενδεικτικά, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Ιος της αστυνομίας

Έκτοτε, υπήρξε κινητοποίηση ενημέρωσης του κοινού και μέσω των κοινωνικών δικτύων και θεωρούσαμε ότι το θέμα αυτής της απάτης έχει λήξει.

Κάναμε λάθος.

Εν έτει 2020, υπήρξε επανεμφάνιση του “ιού της αστυνομίας”, με νέα χαρακτηριστικά.

Αυτή τη φορά, εμφανίζουν μία επιφάνεια εργασίας των Windows 10, με ανοιχτό τον Google Chrome, όπου προσπαθούν να εξαπατήσουν το χρήστη στο να πιστέψει ότι είναι η δική του επιφάνεια εργασίας, όμως δεν λειτουργούν ούτε το κουμπί της έναρξης ούτε το κουμπί του minimize.
Η επιφάνεια αυτή πιάνει όλη την οθόνη και κατηγορεί το χρήστη για παρακολούθηση και διακίνηση πορνογραφικού υλικού, παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας και βιασμών.
Το “έξυπνο” της υπόθεση είναι ότι μιας και οι απατεώνες ουσιαστικά εμφανίζουν μια φτιαχτή εικόνα, μπορούν να βάλουν στη διεύθυνση της ιστοσελίδας ό,τι θέλουν, επομένως εμφανίζουν το μήνυμα να είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της αστυνομίας της χώρας του θύματος.

new police virus

Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να πληρώσει (~800 ευρώ) για να μη του απαγγελθούν κατηγορίες (…).

Εννοείται πώς αν κάποιος κάνει το λάθος να βάλει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τότε οι κακοποιοί θα τραβήξουν κατευθείαν όλα τα χρήματα που έχει μέσα, ή θα πουλήσουν τα στοιχεία της σε ιστοσελίδες στο Dark web.

Προς το παρόν, έχουμε αναφορές για εμφάνιση του “ιού” στις εξής χώρες: Κατάρ, ΗΑΕ, Ομάν, Κουβέιτ, Γαλλία και Ολλανδία. Δεν έχουμε αναφορές για χτύπημα στην Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον.

Αν έχετε χτυπηθεί από αυτόν ή αντίστοιχο ιό,

πατήστε Alt+Tab για να δείτε αν μπορείτε να ανοίξετε άλλα παράθυρα, ή πατήστε Alt+Ctrl+Del και τερματίστε όλες τις διεργασίες του Google Chrome.
Αν δυσκολεύεστε, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας.