Σύγχρονη ιστορία του σκληρού δίσκου και όχι μόνο! Πώς φτάσαμε εδώ (part 3)

2016.

Η Samsung ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή των πρώτων τσιπ DRAM κατηγορίας 10nm των 8GB.

H Seagate ανακοίνωσε την δημιουργία ενός 60TB 3.5’’ SAS SSD.

2017.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη εναντίον ενός ανταγωνιστή από τις ΗΠΑ και φέρεται να συγκέντρωσε περισσότερα από 99 εκατομμύρια μέσω χορηγιών, η Diablo technologies αναστέλλει τις λειτουργίες της και κηρύσσει πτώχευση.

H Toshiba δειγματίζει την πρώτη στον κόσμο μνήμη flash 64 επιπέδων. Διαθέτει τεχνολογία 4-bit-per-cell, quadruple-level cell (QLC) και χωρητικότητα 768GB.

H Samsung ξεκινάει την μαζική παραγωγή της πρώτης (δεύτερης γενιάς) 10nm DDR4 DRAM των 8Gb.

2018.

H Foremay ανακοινώνει την διαθεσιμότητα των νέων SSD Immortal, κατάλληλους για στρατιωτικές και αεροδιαστημικές επιχειρήσεις. H σειρά των SSD Immortal έχει περάσει επεξεργασία με ακτινοβολία και περιλαμβάνει επιλογές για λειτουργίες από -55ºC έως 125ºC.

H Nimbus ανακοινώνει την δημιουργία ενός SSD 3,5’’ των 100ΤΒ! Ένα πραγματικό θηρίο όπου θα μπορούσε κάποιος να αποθηκεύσει 20.000 ταινίες HD ή περίπου 20 εκατομμύρια τραγούδια. H τιμή του αγγίζει τα 40.000$ (400$ per TB).

Η Micron δημιουργεί τον πρώτο SSD που βασίζεται σε τεχνολογία NAND τετραπλής κυψέλης (QLC).

H Marvel ξεκίνησε να λανσάρει τον πρώτο NVMe ελεγκτή μετατροπέα SSD όπου απευθύνεται σε εφαρμογές EBOF (Ethernet Bunch of Flash).

2019.

H IBM επεκτείνει την σειρά συστημάτων αποθήκευσης Storwize με νέες εκδόσεις που προσφέρουν αποθήκευση NVMe υψηλής απόδοσης.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα συστήματα αποθήκευσης Storwize πάτα εδώ.

Τον Απρίλιο του 2019 η Lightbits Labs παρουσιάζει στον κόσμο τον πρώτο SuperSSD, αποκαλώντας το ως το πρώτο scalable Ethernet – attached SSD του κλάδου. Σκοπός να καλύψει ανάγκες σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης.

H Samsung Electronics ξεκινάει την μαζική παραγωγή αυτού που αποκάλεσε ως την πρώτη ενσωματωμένη τεχνολογία αποθήκευσης Universal Flash 1TB (eUFS 2.1). Στόχος να δώσει στα smartphones χωρητικότητα αποθήκευσης που πλησιάζει αυτή των φορητών υπολογιστών.

Η Toshiba Memory τον Μάιο αποκάλυψε τη σειρά XG6-P SSD που βασίζονται σε NVMe M.2. Η σειρά XG6 προσφέρει χωρητικότητα έως και 2.048 GB αξιοποιώντας την τεχνολογία 96 επιπέδων BiCS Flash 3D TLC της Toshiba Memory.

2020.

Η Dell Technologies παρουσίασε τον Ιούνιο το Dell EMC PowerScale, μια νέα οικογένεια συστημάτων αποθήκευσης που συνδυάζει το λειτουργικό σύστημα αποθήκευσης OneFS της εταιρείας Round Rock του Τέξας με τους κόμβους αποθήκευσης PowerScale all-flash και NVMe.

Η Hitachi Vantara τον Δεκέμβριο επέκτεινε τη σειρά Virtual Storage Platform E Series με τα νέα VSP E590 και E790, τα πρώτα συστήματα αποθήκευσης πλήρως flash που στοχεύουν συγκεκριμένα πελάτες μεσαίας κατηγορίας με επιχειρηματικές δυνατότητες.

H Seagate παρουσιάζει τον Ιούλιο την επόμενη γενιά SSD υψηλής χωρητικότητας. Το Nytro 3032 διαθέτει interface SAS 12Gbps, με διπλές θύρες για ταχύτητες έως και 2.200MBps.

Η Western Digital ξεκίνησε τον Νοέμβριο να δειγματίζει τους νέους Ultrastar DC ZN540 ZNS NVMe SSD για επιλεγμένους πελάτες. Ο SSD Ultrastar DC ZN540 ZNS περιλαμβάνει έναν κάθετα ενσωματωμένο ελεγκτή NVMe, διπλή θύρα, με χωρητικότητα έως και 8 TB.

Και μετά?

Σύμφωνα με την WD τα επόμενα 3 χρόνια θα δημιουργηθούν περισσότερα δεδομένα απ’ ότι τα 30 τελευταία χρόνια συνδυαστικά.

Μείνετε μαζί μας! Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος τα νούμερα εκτοξεύονται και η τεχνολογία της ηλεκτρονικής αποθήκευσης πάει σε άλλο… level.