ΝΕΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ RANSOMWARE


O Bad Rabbit χτυπάει την Ανατολική Ευρώπη!

Θύματα και στην Ελλάδα!Ένα νέο στέλεχος ονόματι Bad Rabbit σπέρνει πανικό στην Ανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας τόσο κυβερνητικές υπηρεσίες, όσο και διάφορες εταιρίες και οργανισμούς.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Ransomware αυτό έχει χτυπήσει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, κυρίως όμως έχει επηρεαστεί η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ήδη έχει επαληθευτεί από διάφορες πηγές ότι το Υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, το Μετρό του Κιέβου, το αεροδρόμιο της Odessa στην Ουκρανία καθώς και τρείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί στη Ρωσία (μεταξύ αυτών η Interfax και η Fontanka) έχουν χτυπηθεί από τον Bad Rabbit.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν εκδόσει προειδοποιητικό μήνυμα προς τις εταιρίες και τους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο Bad Rabbit είναι παραπλήσια με την αντίστοιχη των WannaCry και NotPetya που είχαν χτυπήσει το Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα.


O Bad Rabbit διανέμεται μέσω ψεύτικου Flash update

H ESET και η Proofpoint λένε ότι ο Bad Rabbit αρχικά διανέμονταν μέσω ψεύτικης ενημέρωσης του λογισμικού Flash. Όμως, το Ransomware φαίνεται πως είχε ενσωματωμένα εργαλεία τα οποία τα βοήθησαν να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα.

Σε αναφορά της Kaspersky, η εταιρία ισχυρίζεται πως “το Ransomware (είχε) διανεμηθεί με τυχαίο τρόπο” και “τα θύματα κατευθύνθηκαν προς την ιστοσελίδα που κατείχε την ψεύτικη ενημέρωση του Flash από νόμιμες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες”.

Βάσει των αναλύσεων των ESET, Emsisoft και Fox-IT, ο Bad Rabbit χρησιμοποεί το
Mimikatz για να εξαγάγουν τα συνθηματικά του θύματος από τη μνήμη του Η/Υ, και μέσω hardcoded συνθηματικών προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε servers και σταθμούς εργασίας μέσω SMB και WebDAV. [123].

Η λίστα των hardcoded credentials που χρησιμοποιεί ο Bad Rabbit


O Bad Rabbit είναι DiskCoder 🙁

O Bad Rabbit ανήκει στους επονομαζόμενους Disk Coders (όπως ήταν και ο Petya και ο NotPetya). Ο Bad Rabbit πρώτα κρυπτογραφεί τα αρχεία και στη συνέχεια αντικαθιστά το MBR (Master Boot Record).
Μόλις τελειώσει τη διαδικασία αυτή, προκαλεί αναγκαστική επανεκκίνηση του Η/Υ, στην οποία επανεκκίνηση εμφανίζεται το νεο MBR το οποίο εμφανίζει το μήνυμα των λύτρων (Ransom Note).Το Ransom Note είναι πανομοιότυπο με του NotPetya, στο ξέσπασμα του τελευταίου τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά, πολύ λίγες ομοιότητες υπάρχουν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς μεταξύ του Bad Rabbit και του NotPetya. Σύμφωνα με αναλύσεις, τα κοινά στον κώδικα είναι μόλις σε ένα ποσοστό 13%. 

Βάσει του Ransom Note, τα θύματα καλούνται να μεταβούν μέσω Tor σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να καταβάλουν 0.05 Bitcoin (περίπου 300 ευρώ). Τα θύματα έχουν λίγο περισσότερο από 40 ώρες για αυτό, ειδάλλως το ποσό ανεβαίνει. Λίγα τεχνικά…

Τεχνικά, ο Bad Rabbit φαίνεται πως βασίζεται στον DiskCryptor, ένα λογισμικό κρυπτογράφησης ανοιχτού κώδικα.

Ο πηγαίος κώδικάς του έχει πολλές αναφορές στο Game Of Thrones, και σε χαρακτήρες όπως ο Grayworm. Επίσης, το Ransomware αυτό σετάρει 3 προγραμματισμένες ενέργειες στον Η/Υ τις οποίες ονομάζει Drogon, Rhaegel και Viserion, τα ονόματα των 3 δράκων του Game of Thrones. 

Παρόλο που η πλήρης ανάλυση του στελέχους είναι σε εξέλιξη, αυτά ξέρουμε μέχρι τώρα με βεβαιότητα:

Ο Bad Rabbit στοχεύει χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας μέσω ιστοσελίδων που έχουν χακαριστεί και εμφανίζουν ψευδή μηνύματα ενημέρωσης του Adobe Flash. Όταν κάποιος πατήσει σε αυτά τα μηνύματα, κατεβάζει ένα αρχείο που ονομάζεται install_flash_player.exe.

Όταν εκτελεστεί αυτό το αρχείο, εμφανίζει ένα αρχείο το οποίο “κάθεται” στο C:Windowsinfpub.dat και το εκτελεί μέσω της εντολής C:Windowssystem32rundll32.exe C:Windowsinfpub.dat, #1 15.

(δηλαδή μέσω του rundll32).

Μόλις εκτελεστεί, το Infpub.dat δημιουργεί το C:Windowscscc.dat και το C:Windowsdispci.exe. Το cscc.dat είναι στην πραγματικότητα το dcrypt.sys αρχείο μετονομασμένο, το οποίο είναι το αρχείο του DiskCryptor. 

Το Infpub.dat στη συνέχεια δημιουργεί ένα Windows Service, το Windows Client Side Caching Driver το οποίο χρησιμοποιείται για να εκτελεστεί το cscc.dat (δηλαδή ο DiskCryptor). 


Το Infpub.dat επίσης δημιουργεί μία προγραμματισμένη εργασία των Windows, η οποία εκτελεί το dispci.exe αρχείο μόλις ο χρήστης κάνει login στον Η/Υ.
Αυτή η προγραμματισμένη εργασία ονομάζεται Rhaegal.


Αυτά τα δύο, δηλαδή το cscc.dat και το dispci.exe είναι αυτά που στην πραγματικότητα κρυπτογραφούν το δίσκο και τροποποιούν το MBR προκειμένου να εμφανίζεται το μήνυμα για τα λύτρα μόλις ξεκινήσει ο Η/Υ.


Το Ransom Note του Bad Rabbit


To infpub.dat όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, έχει μερικούς άσους στο μανίκι του. Μόλις εγκαταστήσει τον DiskCryptor, θα κάνει και μία ακόμα κρυπτογράφηση των αρχείων του θύματός του. Αυτή κρυπτογράφηση χρησιμοποίει AES ?

Το κλειδί της AES κρυπτογράφησης, στη συνέχεια κρυπτογραφείται εκ νέου με ενσωματωμένο RSA2048 public κλειδί. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό που αποθηκεύεται αυτό το τελευταίο public κλειδί αλλά από αυτό που βλέπουμε μάλλον κρυπτογραφείται κι άλλη φορά (!!) και αποθηκεύεται μέσα στα υπόλοιπα κρυπτογραφημένα αρχεία.


Όταν ο Bad Rabbit κρυπτογραφεί τα αρχεία, σε αντίθεση με τα περισσότερα Ransomware, δεν αλλάζει τις επεκτάσεις των αρχείων. Προσθέτει όμως ένα marker “encrypted” στο τέλος κάθε αρχείου, όπως φαίνεται στην εικόνα.Επίσης, το Infpub.dat έχει την ικανότητα να διασπείρεται και σε άλλους υπολογιστές του δικτύου μέσω του SMB. Αυτό το καταφέρνει παίρνοντας τα credentials από το θύμα του και χρησιμοποιώντας τα για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικτυακούς δίσκους, Η/Υ του δικτύου κλπ, όπου και εκτελεί τον εαυτό του μολύνοντας και εκείνα.

Στο τέλος, ο Bad Rabbit δημιουργεί δύο προγραμματισμένες εργασίες ακόμα στον Η/Υ θύμα του, που ονομάζονται Drogon και Viserion. Αυτά προκαλούν forced Reboot του Η/Υ και εμφανίζουν το Ransom Note όπως εξηγήσαμε νωρίτερα.

Είναι φανερό ότι έχει γίνει πολλή και εκλεπτισμένη δουλεία στην φιλοσοφία και στην κατασκευή του εν λόγω Ransomware και βρισκόμαστε μόνο στις πρώτες ώρες από την εμφάνισή του. 


Τι να κάνω για να προστατευτώ?

Ετοιμάζουμε “εμβόλιο” για να μην μολυνθείτε. Μείνετε συντονισμένοι!

Όπως πάντα, ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ πού κάνετε κλικ.

Αν έχετε ήδη μολυνθεί, δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος για να σας βοηθήσουμε..


UPDATED:::::
ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ BAD RABBIT!


Οι τεχνικοί της εταιρίας μας, ετοίμασαν αναλυτικό οδηγό που πρέπει να ακολουθήσετε για να εμβολιάσετε τον Η/Υ σας κατά του Bad Rabbit.
Διευκρινίζουμε ότι -όπως όλα τα εμβόλια- για να ισχύουν τα παρακάτω θα πρέπει να ΜΗΝ έχετε ήδη μολυνθεί με τον Bad Rabbit.

Ακολουθήστε τα παρακάτω αναλυτικά βήματα:

1. Κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε New> Shortcut (ή το αντίστοιχο στην ελληνική έκδοση των Windows, Δημιουργία> Συντόμευση)


2. Πληκτρολογήστε στο πλαίσιο cmd.exe και πατήστε Επόμενο και Τέλος.


3. Στο εικονίδιο που θα δημιουργηθεί, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Run As Administrator (Εκτέλεση ως διαχειριστής)


4. Στην κονσόλα που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε ή κάντε αντιγραφή – επικόλληση την παρακάτω εντολή:
echo “” > c:windowscscc.dat&&echo “” > c:windowsinfpub.dat


Αυτή η εντολή δημιουργεί δύο αρχεία, μέσα στο φάκελο C:Windows, το cscc.dat και το infpub.dat.

5. Πηγαίνετε στο φάκελο C:Windows και εντοπίστε αρχικά το αρχείο cscc.dat.

6. Κάντε δεξι κλικ και επιλέξτε Ιδιότητες 


7. Επιλέξτε το tab Security


8. Πατήστε στο Advanced. Θα ανοίξει αυτό το παράθυρο:


9. Επιλέξτε Change Permissions… και θα ανοίξει αυτό το παράθυρο.


10. Ξε-τσεκάρετε το Include inheritable permissions from this object’s parent

Θα δείτε αυτό το προειδοποιητικό μήνυμα:


11. Πατήστε Remove. Θα σας ανοίξει νέο παράθυρο επιβεβαίωσης, πατήστε ΟΚ και στη συνέχεια κλείστε όλα τα παράθυρα με ΟΚ και YES.

12. Επαναλάβετε την ίδια ακριβώς διαδικασία για το αρχείο infpub.dat.

13. Έχετε τελειώσει και είστε πλέον εμβολιασμένοι από τον Bad Rabbit!

13.1. Αν έχετε Windows 10, ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία, αλλά αντί να ξε-τσεκάρετε το include inheritance….. πατήστε στο disable inheritance.

13.2. Πατήστε Remove all inherited permissions from this object και πατήστε ΟΚ σε όλα τα επόμενα μηνύματα.


13.3. Έχετε τελειώσει.


H Northwind Data Recovery είναι ο μοναδικός WD, HGST, & Europol Trusted Partner στην Ελλάδα στους τομείς της Ανάκτησης Δεδομένων από σκληρούς δίσκους και επίλυσης Ransomware όπως οι Dharma, Stop, Jigsaw, Scarab, Gandcrab, Matrix, Screenlocker, Cerber, HiddenTear, Locky, WannaCry, STOP.

Έχουμε λύση για τους παρακάτω Ransomware – Μην πληρώσετε !!

Νέος Ransomware: OzozaLocker

Άλλος ένας, με καμία απολύτως πρωτοτυπία: Αλλάζει την επέκταση των αρχείων σε .Locked και συσχετίζει αυτήν την επέκταση με ένα VBS αρχείο. Αυτό το VBS αρχείο εμφανίζει ένα παράθυρο διαλόγου όταν κάνει κάποιος double click στα κρυπτογραφημένα αρχεία.

ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ RANSOMWARE, ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ!


Βρήκαμε λύση για τον Princess Locker

O Ransomware Princess Locker 
περιείχε ένα security flaw το οποίο και εκμεταλλευόμαστε για να αποκρυπτογραφήσουμε τα δεδομένα. 

ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ.
Βρήκαμε λύση για τον Telecrypt Ransomware!!!
Χρησιμοποιώντας ένα Flaw στο API της Telegram, είμαστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσουμε τονransomware αυτόν, με τον οποίο είχαμε ασχοληθεί πρίν από 10 μέρες. Για την αποκρυπτογράφηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός καλού, μη-κρυπτογραφημένου αρχείου (πιθανώς από κάποιο παλιό backup) και του αντίστοιχου κρυπτογραφημένου, προκειμένου να γίνει η ανάλυση και η εύρεση του κλειδιού.
ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ. 
Για να ενημερωθείτε αν μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αποκρυτπογραφηθούν τα δεδομένα σας, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:
  • Στείλτε μας σε ένα email 2-3 κρυπτογραφημένα αρχεία
  • Στείλτε μας στο ίδιο email το ransom note που αφήνει ο ιός. Συνήθως αυτό είναι αρχείο .txt .html κλπ ονομασία τύπου help_decrypt.txt, decrypt_info.txt κλπ και υπάρχει σε όλους τους κρυπτογραφημένους φακέλους
  • Αν υπάρχει, στείλτε μας και ένα αρχείο κρυπτογραφημένο, μαζί με την κανονική του έκδοση που πιθανώς να έχετε από κάποιο παλιότερο backup.
  • Μην μας στέλνετε τροποποιημένα / αλλοιωμένα αρχεία από άλλες προσπάθειες που πιθανώς έχετε κάνει.
Στη συνέχεια κάποιος εξειδικευμένος τεχνικός μας θα απαντήσει με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των αρχείων που στείλατε.

H Northwind Data Recovery είναι ο μοναδικός WD, HGST, & Europol Trusted Partner στην Ελλάδα στους τομείς της Ανάκτησης Δεδομένων από σκληρούς δίσκους και επίλυσης Ransomware όπως οι Dharma, Stop, Jigsaw, Scarab, Gandcrab, Matrix, Screenlocker, Cerber, HiddenTear, Locky, WannaCry, STOP.