Είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από ένα κινητό που δεν ανοίγει;

ανάκτηση δεδομένων από κινητό τηλέφωνο

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς χωρίς την ύπαρξη κινητού τηλεφώνου.
Ένα νεκρό τηλέφωνο μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για την ανάκτηση των δεδομένων που φιλοξενούσε το κινητό;
Με μαθηματική ακρίβεια όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωής μας έχουμε ξεθάψει μια παλιά συσκευή που κρυβόταν τα τελευταία 13 χρόνια θαμμένη κάτω από τα συλλεκτικά τεύχη της De Agostini (που ποτέ δεν ολοκλήρωσες).
Ένα παλιό κινητό μπορεί να αποτελέσει χρυσωρυχείο αναμνήσεων, αλλά τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση που αυτό δεν ανοίγει;

Ιδού μερικά χρήσιμα tips:

Xρησιμοποιούσε το κινητό σου κάρτα τύπου MicroSD;

Κατά κύριο λόγο παλιότερα, αλλά και μερικά πιο μοντέρνα μοντέλα, χρησιμοποιούσαν κάρτα τύπου MicroSD για την αποθήκευση των εξωτερικών δεδομένων (φωτογραφίες, βίντεο κλπ). Αν το κινητό σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία τότε θα πρέπει να ψάξεις για κάποια εσοχή (θα μπορούσε να έχει καμουφλαριστεί κάτω από κάποιο στρώμα συμπιεσμένης σκόνης) και με την βοήθεια κάποια καρφίτσας αν είναι αναγκαίο να την αφαιρέσεις. Αν είσαι αρκετά τυχερός και το κινητό σου πράγματι έχει μέσα μια κάρτα MicroSD, μην βιαστείς να πανηγυρίσεις καθώς υπάρχει πάντα η περίπτωση τα δεδομένα σου να είναι αποθηκευμένα στην συσκευή καθαυτή. Αφού λοιπόν πάρεις στα χέρια σου την πολυπόθητη MicroSD συνέδεσε την στο laptop σου (χρησιμοποίησε card reader), φόρα τα μπρατσάκια σου και ετοιμάσου να προσκρούσεις με ένα τσουνάμι νοσταλγίας 🙂
Σε περίπτωση που ήσουν έτοιμος να το υποδεχτείς αλλά το τσουνάμι δεν ήρθε ποτέ, φέρε την κάρτα σου από εμάς and we will make it happen.

Σύνδεσε το κινητό σου στον υπολογιστή σου

Εάν το κινητό σου δεν είναι συμβατό με κάρτα MicroSD ή αν τα δεδομένα που ανακάλυψες στην κάρτα σου δεν είναι τα επιθυμητά, τότε θα πρέπει να σκαλίσεις την μνήμη του κινητού σου. Μπορείς να δοκιμάσεις να συνδέσεις την συσκευή σου με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ένα laptop χρησιμοποιώντας καλώδιο τύπου USB. Αν είσαι αρκετά τυχερός, το PC σου θα αναγνωρίσει την συσκευή και θα ξεκινήσει την διαδικασία της φόρτισης. Εάν το κινητό σου υποστηρίζεται από λογισμικό Android θα είσαι σε θέση να ξεφυλλίσεις τα αρχεία σου. Οι φωτογραφίες σου συνήθως εντοπίζονται στο φάκελο /DCIM/ αλλά μην σταματάς εκεί! Οι φάκελοι /Downloads/, /Facebook/, /Instagram/, /WhatsApp/, /Gallery/, /Camera/, μπορεί να περιέχουν αρχεία ενδιαφέροντος. Με τα iPhones η διαδικασία είναι διαφορετική καθώς δεν μπορείς να εντοπίσεις αρχεία με τον ίδιο τρόπο. Για να ανοίξεις και να διαχειριστείς τα αρχεία σου τρέξε την πιο ενημερωμένη έκδοση του iTunes με το κινητό σου συνδεδεμένο στον υπολογιστή σου και μακάρι να βρεις αυτό που ψάχνεις.

Τι γίνεται όμως αν τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στην εσωτερική μνήμη του κινητού;

Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Ξεκινώντας από το Android 6.0 (από την έκδοση Marshmellow του 2015) και το iPhone 4 (το οποίο κυκλοφόρησε το 2010…) και μετά, τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα από την ίδια την συσκευή και η αποκρυπτογράφηση είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Στην περίπτωση που οι μνήμες στο εσωτερικό της συσκευής έχουν καταστραφεί, τότε η ανάκτηση είναι αδύνατη.
Στην περίπτωση που οι μνήμες είναι σε καλή κατάσταση αλλά τα δεδομένα είναι απροσπέλαστα (πχ. λόγω διαγραφής), τότε οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.

Η εταιρία μας δεν αναλαμβάνει ανάκτηση δεδομένων από κινητό τηλέφωνο για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Δείτε όμως τι κάνουμε, εδώ!

ΜΗΝ πουλήσεις την συσκευή σου ως ελαττωματική ή για ανταλλακτικά!

Γιατί όχι; Διότι το κινητό σου μπορεί να έχει ακόμα ευαίσθητα αρχεία αποθηκευμένα (σε μη ορατά με γυμνό μάτι σημεία). Αν κάποιος πάρει στην κατοχή του το κινητό σου, με την προϋπόθεση ότι η συσκευή δουλεύει έστω υποτυπωδώς, με τα σωστά εργαλεία και την απαραίτητη τεχνογνωσία θα έχει την δυνατότητα να διαβάσει τα μηνύματα σου, να δει τις φωτογραφίες σου και στην χείριστη των περιπτώσεων να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα όπως τους κωδικούς της τραπεζικής σου κάρτας ή του email σου.
Ακόμα και αν η συσκευή σου είναι προστατευμένη με PIN για το ξεκλείδωμά της, υπάρχουν τρόποι να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα περιεχόμενά της. Οπότε, προσοχή!