Πως να αναγνωρίσετε εάν ο σκληρός σας δίσκος είναι ψεύτικος;

Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν αστείο fake δίσκο που ήρθε στα εργαστήρια της Northwind Data Recovery για ανάκτηση δεδομένων.

Eικ. 1: Το αυτοκόλλητο του fake σκληρού δίσκου
Σκληρός δίσκος Hitachi 250GB που πωλήθηκε ως fake 2TB
Εικ. 2: Η πλευρά του PCB, ξεκάθαρα Hitachi.

Ο δίσκος πωλήθηκε στον πελάτη ως δίσκος χωρητικότητας 2ΤΒ μέσα σε ένα no-name εξωτερικό κουτί και ήρθε σφραγισμένος, οπότε ο πελάτης τον αγόρασε ως εξωτερικό δίσκο. Μάλιστα, όπως μας είπε, επρόκειτο για “απίστευτη ευκαιρία” καθώς η τιμή του ήταν η μισή από έναν αντίστοιχο, επώνυμο δίσκο ίδιας χωρητικότητας.

Ο πελάτης μάς παραπονέθηκε ότι αν και ο δίσκος δούλευε κανονικά, “κάποια στιγμή” σταματούσε να ανταποκρίνεται και έβγαζε σφάλματα στην εγγραφή και στην ανάγνωση των δεδομένων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν παλιό 250 gb Ηitachi δίσκο, παραγωγής του 2009 (!), με αλλαγμένο αυτοκόλλητο με διάφορα λάθη, το πιο εξώφθαλμο εκ των οποίων ήταν το “LABLE” αντί για “LABEL”.
Στην πραγματικότητα ένας μεταχειρισμένος δίσκος αυτής της κατηγορίας δεν κοστίζει περισσότερα από μερικά ευρώ.

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι όταν ο πελάτης τον γέμισε με 238 gb δεδομένων (νομίζοντας ότι είναι στην πραγματικότητα ένας 2 TB δίσκος), ο δίσκος σταμάτησε να λειτουργεί.
Δεν προκαλεί επίσης καμία εντύπωση το γεγονός ότι μπορούσαμε να διαβάσουμε έως τα ~488 εκατομμύρια sectors (~238GB δεδομένων), οπότε ο δίσκος κατέρρευσε με ABORT σε όλες τις εντολές.

Δώστε προσοχή στις αγορές σας. Όταν βλέπετε εξωφρενικά χαμηλές τιμές στους δίσκους, θα πρέπει να είστε υποψιασμένοι.

Οι αγγελίες των επιτήδειων

Δείτε μία τέτοια αγγελία που βρήκαμε, όπου ο πωλητής ζητάει $80 για έναν …. 6TB IDE 😀 σκληρό δίσκο. Μάλιστα, αν τα 6ΤΒ σας φαίνονται πολλά, έχει και έναν ακόμα fake δίσκο των 4ΤΒ.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ … ΠΑΤΗΣΕΤΕ

  • Μην αγοράζετε σκληρούς δίσκους (ή άλλες συσκευές εδώ που τα λέμε…) σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Όταν η μέση τιμή ενός δίσκου είναι, για παράδειγμα, 100 ευρώ και εσείς βρείτε μία ευκαιρία σε ένα site του εξωτερικού για έναν αντίστοιχο δίσκο στα 20 ευρώ, τότε πάτε … γυρεύοντας.
  • Μην αγοράζετε από αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας ιστοσελίδες. Ειδικά αν πρόκειται να ξοδέψετε ένα σεβαστό ποσό για να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας, κάντε έναν κόπο και αναζητήστε στο διαδίκτυο για τυχόν εμπειρίες άλλων σε σχέση με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να πέσετε επάνω σε κάποια προειδοποίηση σχετικά με αυτό που πάτε να κάνετε.
  • Προτιμάτε να πληρώνετε μέσω ασφαλών payment gateways όπως το Paypal, έτσι ώστε αν πάει κάτι στραβά, να μπορείτε να πάρετε τα χρήματά σας πίσω. Θεωρούμε αυτονόητο πως δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν την προσοχή που χρειάζεται να δείχνετε στην χρήση της πιστωτικής σας κάρτας.
  • Αν πρόκειται να αγοράσετε σκληρό δίσκο από ιδιώτη (πχ. στο ebay) ζητήστε να σας στείλουν μία φωτογραφία από το αυτοκόλλητο του δίσκου, με τον σειριακό αριθμό να φαίνεται. Αν βάλετε στη συνέχεια, στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή τον σειριακό αριθμό του δίσκου και πάρετε ως απάντηση ότι ο σειριακός αυτός δεν υφίσταται, τότε ο δίσκος είναι fake.
    ΥΓ. Μην ψωνίζετε μεταχειρισμένους δίσκους για κανέναν λόγο!