Ενίσχυση της βιομηχανίας chip μέσω επιχορήγησης της ΕΕ ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Είναι κοινώς γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η ΕΕ καταβάλει υπερπροσπάθεια για να αυτονομηθεί στον τομέα της ενέργεια και της τεχνολογικής παραγωγής από υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Σε μία αποφασιστική και κραυγαλέα ενέργεια απεξάρτησής της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει επιχορήγηση ύψους 43δις ευρώ για την παραγωγή ημιαγωγών (chip) σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε πως την περίοδο 2020-21 κατασκευάστηκαν παγκοσμίως 1 τρισεκατομμύριο chip από τα οποία μόλις το 9% προωθήθηκε και αξιοποιήθηκε στην Ευρώπη.
Τα chip αποτελούν τον “εγκέφαλο” σχεδόν κάθε σύγχρονης ηλεκτρονικής συσκευής. Η παραγωγή αντικειμένων καθημερινής χρήσης (όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές κλπ) έχει γίνει πολύ αργή σε σχέση με την υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία της ΕΕ.
Γιατί όμως υποτιμήθηκε τόσο η αγοραστική όσο και η παραγωγική δύναμη της Ευρώπης στον τομέα των ημιαγωγών;
Κύριος παράγοντας θεωρείται πως είναι η επιδημιολογική κρίση, καθώς και οι τεταμένες γεωπολιτικές σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν, όπου υπάρχουν ανησυχίες ακόμα και για ένοπλη σύρραξη. H Ταϊβάν αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό και καλύπτει πάνω από το 50% των εφοδιαστικών αναγκών της Ευρώπης.
Σε περίπτωση που η Ταϊβάν καταστεί ανήμπορη να εξάγει με την επιθυμητή ταχύτητα, η παραγωγή συσκευών παντώς τύπου σε ευρωπαϊκό έδαφος θα νεκρώσει.
Τέλος, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με την ακόρεστη καταναλωτική ανάγκη που διέπει την εποχή μας δημιουργεί τεράστια ζήτηση ημιαγωγών καθώς πλέον ακόμη και η μικρότερη ηλεκτρονική συσκευή του σπιτιού μας χρειάζεται chip για την λειτουργία της.
Oι τιμές των SSD θα εκτοξευθούν άμεσα
Όλα αυτά έρχονται στο φώς τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι δύο μονάδες παραγωγής NAND Flash Chip της Western Digital και της Kioxia χρησιμοποίησαν μολυσμένο υλικό στην παραγωγή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αχρηστευθούν chips της WD συνολικής χωρητικότητας 6.5EB (ExaByte). Αυτό είναι 6.5 δισεκατομμύρια GB!
Τα εργοστάσια των WD και Kioxia στην Ιαπωνία παράγουν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό chip που χρησιμοποιούνται στα αποθηκευτικά μέσα. Υπολογίζεται ότι αν προστεθεί και η ζημιά στην Kioxia, η απώλεια φτάνει στα 16EB, ένα ασύλληπτο νούμερο που αποτελεί το 10% της κατανάλωσης των NAND Chip παγκοσμίως!
Φυσικά, αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγορά, καθώς η έλλειψη των NAND chips θα ισοδυναμεί με έλλειψη στη διαθεσιμότητα των SSD και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα την πληρώσει ο καταναλωτής που θα κληθεί να δώσει περισσότερα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του.
Οι ενέργειες της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν σε ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 43δις για την ανέγερση βιομηχανιών κατασκευής τσιπ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει πακέτα ενίσχυσης start-up για βιομηχανίες που σχετίζονται με τα τσιπ ύψους 2δις. Θέμα χρόνου θεωρείται η έγκριση του βιομηχανικού πλάνου από το Ευρωκοινοβούλιο. Εντωμεταξύ, οι Βρυξέλλες έχουν έρθει ήδη σε συνεννόηση με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Intel για την δημιουργία υποδομών.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Ursula von der Leyen: «Ορίσαμε ως στόχο να φθάσουμε το 20% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2030» προσδοκώντας να διπλασιάσει το μερίδιο της Ευρώπης στην αγορά ημιαγωγών.
Το σχετικό σποτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης: