Zoned Storage: Αλλάζει τις ισορροπίες στην αποθήκευση δεδομένων! Πώς φτάσαμε εδώ και τι σημαίνει

… μια ιστορική αναδρομή

Την αρχή μιας νέας εποχής σηματοδοτεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στην SAMSUNG και την WD με κοινό παρονομαστή την τυποποίηση του ZONED STORAGE καθώς και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αποθήκευσης.

Η αποθήκευση ζωνών αποτελεί ένα ηλεκτρονικό οικοσύστημα που είναι ικανό να φιλοξενήσει τεράστιο όγκο δεδομένων.

Zoned Storage τι σημαίνει

Τι είναι όμως το ZONED STORAGE και ποια τα πλεονεκτήματα χρήσης του.

Οι ακραίοι όγκοι δεδομένων που δημιουργούνται από επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες αυξάνουν την ζήτηση σε κλίμακες petabyte, exabyte ακόμη και zettabyte. Σήμερα οι υποδομές δεδομένων χρησιμοποιούν ήδη δεκάδες χιλιάδες SSD και HDD.

Η δημιουργία ZNS (Zoned Namespaces) SSD και SMR (Shingled Magnetic Recording) HDD δίσκων είναι ένα νέο παράδειγμα αποθήκευσης με κίνητρο την απίστευτη έκρηξη δεδομένων.

Με λίγα λόγια το Zoned Storage είναι μια κατηγορία συσκευών αποθήκευσης που επιτρέπουν τόσο στον κεντρικό υπολογιστή όσο και στην συσκευή αποθήκευσης να συνεργάζονται με άμεσο τρόπο για την επίτευξη υψηλότερης χωρητικότητας και αυξημένης απόδοσης . O αποθηκευτικός χώρος των συσκευών είναι χωρισμένος σε ζώνες και δεν υπόκειται στους συμβατικούς κανόνες γραφής. Οι ζώνες μπορούν να γραφτούν μόνο διαδοχικά και ξεκινώντας από την αρχή της ζώνης.

Τα υπάρχοντα δεδομένα δεν μπορούν να αντικατασταθούν αυθαίρετα σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συσκευές αποθήκευσης. Ο μόνος τρόπος να αντικατασταθεί μια ήδη γραμμένη ζώνη είναι να επαναφερθεί ο δείκτης γραφής στο 0 διαγράφοντας ουσιαστικά όλα τα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά η ανάγνωση δεδομένων είναι σε μεγάλο βαθμό απεριόριστη

SMR σκληροί δίσκοι

Πως έφτασαν όμως οι σκληροί δίσκοι στην σημερινή τους μορφή? Αν είσαι τακτικός αναγνώστης μας θα το γνωρίζεις ήδη αφού έχουμε δημοσιεύσει παλιότερα σχετικό άρθρο.

Αν σου έχει διαφύγει πάτα εδώ.

Aν από την άλλη σου έχουν διαφύγει δεδομένα και χρειάζεσαι κάποιον να τα ανακτήσει πάτα εδώ.

Επίσης μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τη συνεργασία της WD με τη Samsung εδώ ή/και να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το Zoned Storage εδώ.

Σήμερα θα θυμηθούμε την πορεία του σκληρού δίσκου στην πρώτη δεκαετία του νέου Millennium καθώς και γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή.

1999.

Το 1999 η IBM συστήνει στον κόσμο το IBM Microdrive με χωρητικότητα 170mb έως και 340mb. Αυτές οι περιστροφικές συσκευές αποθήκευσης είχαν σχεδιαστεί για να εφάπτονται σε υποδοχές Compact Flash Type2 και αποτελούν το πρώτο μοντέλο σκληρού δίσκου σε συμβατικό μέγεθος.

2000.

To 2000 η Seagate κατασκευάζει τον πρώτο σκληρό δίσκο 15,000 στροφών ανά λεπτό, τον Cheetah x15.

Το 2000 αποτελεί μια κομβική χρονιά στον κόσμο της ηλεκτρονική αποθήκευσης και το γνωστό σε όλους μας USB Flash drive κάνει το ντεμπούτο του από την TREK. Η χωρητικότητα ήταν στα 8mb και κόστος γύρο στα 30 ευρώ.

2002.

Το 2002 η Seagate κατασκευάζει τον πρώτο Serial ATA σκληρό δίσκο, τον Barracuda ATA V με χωρητικότητες 60GB.

2003.

Το 2003 η Hitachi εξαγοράζει το τμήμα σκληρών δίσκων της IBM για 2,05 δισεκατομμύρια.

Στης 10 Απριλίου το 2003 γίνεται διαθέσιμος στα ράφια των καταναλωτών ο οπτικός δίσκος Blue-Ray. Προοριζόταν να είναι ο διάδοχος του DVD και σχεδιάστηκε για αποθήκευση βίντεο υψηλής ευκρίνειας στα 1080p, ενώ τα παλαιότερα DVD είχαν ανάλυση μόνο 480p.

2004.

Το 2004 η Toshiba κυκλοφορεί τον MK2001MTN. Η πρώτη μονάδα δίσκου 0,85 ιντσών με χωρητικότητα 2 Gigabyte.

2005.

Το 2005 η Seagate παρουσιάζει τον αισθητήρα ανάγνωσης μαγνητικής αντίστασης (TMR) και τον έλεγχο θερμικής απόστασης (Thermal Spacing Control).

Η Lenovo εξαγοράζει την επιχείρηση υπολογιστών της IBM για 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια

2006.

Το 2006 κυκλοφορεί το Amazon Web Services. Εισήγαγε μια σειρά από υπηρεσίες Ιστού, συμπεριλαμβανομένoν του Cloud Web.

Συστήνεται από την Toshiba o πρώτος σκληρός δίσκος 200 GB 2,5 ιντσών που χρησιμοποιεί κάθετη εγγραφή.

2007.

Η Dropbox ιδρύεται από τους Arash Ferdowsi και Drew Houston και κάνει ευρέως γνωστή την έννοια του Cloud σε όλο τον κόσμο.

Η Hitachi ανακοινώνει τον πρώτο σκληρό δίσκο του ενός Terabyte, τον Deskstar 7K1000, που μετράει 7,200 στροφές το λεπτό με ταχύτητες 300ΜΒ/s (ένα τεράστιο επίτευγμα) και τιμή περίπου στα 400€.

2009.

Ανακοινώνεται ένα Cloud-based network κατάλληλο για διαδικτυακή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Το όνομα του, QNAP.

Η IBM ολοκληρώνει τον Roadrunner. O Roadrunner είναι ο πρώτος υπολογιστής με σταθερή απόδοση 1 Petaflop και χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς μικροεπεξεργαστές: Έναν IBM POWER XCell L8i και τον AMD Opteron.

Σε επόμενο άρθρο θα ακολουθήσουμε την πορεία του σκληρού δίσκου μέχρι και την τεχνολογία αποθήκευσης ζωνών. Stay tuned