Ransomware Updates 02/10/2017

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα 🙂

Δεν είχαμε και πολλά πράγματα σχετικά με τους Ransomware για την εβδομάδα που μας πέρασε.

Τα κυριότερα νέα ήταν η εμφάνιση του RedBoot BootLocker και η συνεχιζόμενη επέλαση του Locky με μαζικές καμπάνιες spam.

Ας τα δούμε αναλυτικά.


Ο Redboot κρυπτογραφεί και αλλάζει το Partition Table!


Εμφανίστηκε ο RedBoot BootLocker, ο οποίος κρυπτογραφεί τα αρχεία, αντικαθιστά το MBR (Master Boot Record) και τροποποιεί το Partition Table. Τα νεα δεν είναι καλά για όποιον έχει μολυνθεί από αυτό το Ransomware, καθώς, αν και βρήκαμε τρόπο να αποκρυπτογραφήσουμε τα αρχεία, δεν είναι δυνατόν να βρούμε δομή, καθώς τόσο το MBR όσο και το Partition Table, αν και μπορούμε να τα δημιουργήσουμε ή να τα αποκαταστήσουμε, κρυπτογραφούνται εκ νέου. Δουλεύουμε στην εξεύρεση λύσης για αυτό.



Νέος Ransomware: SuperB

Αυτός έχει την πρωτοτυπία ότι μετά την κρυπτογράφηση (με την οποία τοποθετεί στα αρχεία την κατάληξη .enc), αντικαθιστά όλα τα αρχικά αρχεία του χρήστη με το Ransom Note. Να πούμε επίσης ότι είναι γραμμένο σε Python. 


Νέος ScreenLocker: John’s Locker

ΈΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ, ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ!

Ανακαλύφθηκε από τον Lawrence Abrams αυτός ο ScreenLocker ο οποίος είναι μάλλον κάποια φάρσα ή αστείο κάποιου. Πατήστε Alt+F4 για να τον κλείσετε (και προσέχετε στο εξης πού κάνετε κλικ!)




Νέος Ransomware: CryptoClone

ΈΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ, ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ!

Εμφανίστηκε αυτός ο κακογραμμένος Ransomware ο οποίος μιμείται τον WannaCry και ονομάζεται CryptoClone. Τοποθετεί την επέκταση .crypted στα αρχεία. Έχουμε βρει λύση για αυτόν.



Νέος ScreenLocker: Anon

ΈΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ, ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΛΥΤΡΑ!

Σε αυτόν δεν δώσαμε καν όνομα, γιατί δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί του.
Βάλτε τον κωδικό qwerty και ξεκλειδώστε τον Η/Υ σας (και, ξανά, προσέχετε πού κάνετε κλικ!).




Νέος Ransomware: Onion Crypt v3

Kαι λέγαμε, πότε θα δούμε HiddenTear για αυτήν την εβδομάδα? Νάτος! Τοποθετεί την επέκταση .onion3cry-open-DECRYPTMYFILE. 



Νέος ScreenLocker: Anon

Ονομάζεται THTLocker. Δεν έχουμε πολλά ακόμα να πούμε… Ψάχνουμε λύση για αυτό.



Ο Locky τώρα (ξανά, μετά από καιρό..) μέσω Necurs 🙁

O Locky διανέμεται ξανά μέσω του Necurs, ενός από τους ισχυρότερους Botnet του πλανήτη. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τεχνικές εντοπισμού θέσης, ο Necurs επιλέγει αν θα στείλει Locky ή Trickbot.
Διαβάζουμε στο My Online Security:


The next in the never ending series of malware downloaders coming from the necurs botnet  is an email with the subject of  Emailing: Scan0253 ( random numbers)  pretending to come from sales@  your own email address or company domain. Today they have changed delivery method and will give either Locky Ransomware or Trickbot banking Trojan depending on your IP address and country of origin.


Επανεμφάνιση του Paradise Ransomware (!)

Mετά από πολύ καιρό, ο Paradise ξαναεμφανίζεται, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας αρχείο html για Ransom Note (σε αντίθεση με το .txt που χρησιμοποιούσε παλιότερα). Κατά τ’ άλλα, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως.



Ο τεμπέλης ο άνθρωπος…

Ο Karsten Hahn ανακάλυψε ένα υπό κατασκευή Ransomware από τη Σλοβενία, ο οποίος παριστάνει τον DMA Locker. Δεν είναι μόνο αυτό. Ο ηγέτης που τον προγραμμάτισε, αντί να φτιάξει δικό του Layout, εμφανίζει μία εικόνα την οποία κατεβάζει (με hardlink!) από το site της Malwarebytes… Προς το παρόν δεν κλειδώνει και δεν κρυπτογραφεί τίποτα. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι χρησιμοποιεί Ransom Note από την εποχή που το Bitcoin ισοδυναμούσε με €400, δηλαδή το 1/10 της σημερινής του αξίας…




Να και ένας Jigsaw!

Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με αυτόν. Θυμίζουμε ότι έχουμε βρεί λύση για όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του Jigsaw.
Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να βρούμε λύση γιατί λόγω λάθους στον κώδικα, δεν κρυπτογραφεί τίποτα.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ταπετσαρία από εικόνα των Anonymous…




Αυτά είναι όλα για αυτήν την εβδομάδα! 🙂

H Northwind Data Recovery είναι ο μοναδικός WD, HGST, & Europol Trusted Partner στην Ελλάδα στους τομείς της Ανάκτησης Δεδομένων από σκληρούς δίσκους και επίλυσης Ransomware όπως οι Dharma, Stop, Jigsaw, Scarab, Gandcrab, Matrix, Screenlocker, Cerber, HiddenTear, Locky, WannaCry, STOP.